Over ons

Geschiedenis van de bakkerij​

Waar komen de Keuning’s vandaan?

Jouw en Fim Keuning hadden een bakkerij in Sint Jacobiparochie. In 1925 kregen zij de kans een bakkerij te kopen in Workum op Merk 15. Ze krijgen 3 kinderen Jopie, Foekje en Marten. Jo en Fim runden de bakkerij en vele jaren later kwam Marten ook als bakker in het bedrijf werken.

Marten Keuning trouwt met Boukje de Groot en zij krijgen 4 kinderen: Joukje, Fimmy, Jo en Folkert. Alles en iedereen werkt of helpt mee.
Op 22 september 1982 overlijd plotseling Marten Keuning. En daar sta je dan als moeder met 4 kinderen en een bakkerij. Hoe nu verder.

Zoon Jo had in 1982 net alle benodigde diploma’s gehaald die nodig waren voor de bakkerij. Mem – samen met Joukje in de winkel en Jo achter in de bakkerij – ging verder met de bakkerij. Jo werd weer bijgestaan door Joukje die veel ervaring had in de banket bakkerij wat ze geleerd had van Heit.

De jaren verstrijken en nog steeds zit Bakkerij Keuning op Merk 15 in Workum. Dankzij de grote inzet van Mem en de hulp van broer en zussen is het gelukt. In 1985 trouwt Jo met Tjits en nemen zij de bakkerij over.

Onze oranjekoek...

Een van onze specialiteiten is onze oranjekoek. Een bodem gevuld met spijs met daarop echte slagroom en vruchten plus chocola. Onze oranjekoek is leverbaar in rond en vierkant formaat en voorgesneden in 12, 20 of 24 stukjes. Uiteraard kunt u ook 2, 4 of meer losse stukjes oranjekoek krijgen.

Hieronder een foto impressie van bodem tot oranjekoek.

Uit de pers

Fries museum

Oranjekoek Keuning gelauwerd (uit de Friso van 24 september 2013).

De amateur fotograaf Trientsje Nauta heeft bakkerij Keuning in Workum benaderd met de vraag om mee te doen aan een project rond echte, Friese oranjekoeken. Het was een idee van Trientsje Nauta zelf en een vriendin om bij alle bakkers in Friesland een foto te maken van een oranjekoek met crème en bovendien ook nog een foto van één met slagroom. De foto’s werden overigens in een kleine studio – een bestelbus – daadwerkelijk gemaakt. De twee oranjekoeken werden door de bakkers gratis meegegeven en vervolgens werden ze door Trientsje Nauta en haar vriendin op straat of bij een nabij gelegen zorgcentrum of iets dergelijks uitgedeeld. Alle foto’s van de oranjekoeken worden te zijner tijd in een boek uitgebracht. Omdat iedere bakker weer een ander ontwerp van en voor de opmaak van zijn oranjekoek heeft, beloofd het boek heel divers en kleurrijk te worden. Met de gedachte in het achterhoofd dat er helaas steeds minder warme bakkers zijn, is er in ieder geval ook de troostrijke gedachte dat deze oranjekoeken – als voorbeeld van het echte ambacht – tenminste voor het nageslacht zijn vastgelegd.

Twee weken geleden kreeg bakkerij Keuning van Trientsje te horen dat de oranjekoek van deze bakkerij aan de Merk met de foto’s van de koeken van nog 8 andere bakkers speciaal is uitgekozen en in het nieuwe Fries Museum in Leeuwarden is te bewonderen. Helemaal super natuurlijk, aldus het commentaar van de Workumer bakker, die er aan toevoegt dat zijn oranjekoek – of althans de foto ervan – vorige week was te bewonderen in de toen speciaal ingerichte Friese ambassade in Den Haag. Er is trouwens een keus gemaakt uit 175 oranjekoeken. De oranjekoek van Keuning is meer dan de moeite en het proeven waard. Maar de Workumers weten dat natuurlijk wel!

De klus

(Uit de Leeuwarder Courant van 19-11-2012)

Terwijl Workum ’s ochtends nog in diepe rust is, hangt rond de dorpskerk al de geur van vers brood. Bakker Jo Keuning maakt kerststollen voor de winterfair.

Door: ANNEMIEK VAN DER PLOEG

“Echt de geur van december”, zegt Tjits Keuning. Haar man Jo heeft net 25 kerststollen uit de oven gehaald, de eerste van het jaar. Ze verkopen de kerstbroden op de winterfair in het centrum van de stad. De bakker heeft zijn eigen ideeën over kerststollen. Gekonfijte vruchtjes zijn in de kerstbroden niet te vinden. Volgens Keuning is hun smaak te overheersend. ,,Veel mensen peuteren ze er met een vies gezicht uit. Die dingen komen er dus niet in”, zegt hij resoluut.

Keuning vouwt de spijs in het deeg in plaats van het deeg uit te rollen met een roller om daarna de spijs in het midden te leggen. Zijn tactiek leverde hem bij een demonstratie op de bakkersschool in Leeuwarden bewonderende blikken op.

,,Mijn kerstbrood kreeg gelijk de naam ’turbo-stol’, omdat ik ze zo snel in elkaar zet.”

De bakkerij in het centrum van Workum bestaat al 87 jaar. Jo is van de derde generatie en runt het bedrijf nu dertig jaar. Hij heeft in die tijd aardig wat zien veranderen.

Veel klanten zijn overgestapt op de supermarkt. ,,Maar voor kwaliteitsspul moet je toch bij een echte bakker zijn”, zegt hij. Zes dagen in de week staat hij in het holst van de nacht op om broden te bakken. Op zaterdagen en in de zomer is het extra druk. Dan begint de Workumer al om twee uur ’s nachts. Wakker liggen doet hij daar niet van. ,,Dat vroege opstaan maakt me niks uit.”

Zijn vrouw Tjits, die in de winkel staat, ziet dat iets anders. ,,Aan het eind van de zomer merk je wel dat hij moe wordt van de lange dagen en het vroege opstaan.” In september is de bakkerij dan ook, net als vroeger, twee weken gesloten. En hoewel Keuning een groot liefhebber is van oranjekoeken, toscaans meergranen en slagroomgebak, houdt hij zich ’s avonds liever niet meer met het vak bezig. ,,Ik heb geen zin om na het werk nog met andere bakkers over brood te praten. Dat boeit me niet. Ik doe het toch op mijn eigen manier.”

Jo Keuning

Maamke van Zwol

In het blad Smakelijk verteld Maamke van Zwol over alle lekkere dingen die in Workum te vinden zijn waaronder ons suikerbrood.

Door het Edison College in Apeldoorn is een onderzoek gedaan naar suikerbroden. Ook ons suikerbrood werd meegenomen in dit onderzoek en werd als een top product beoordeeld met een 10 voor de totale indruk van ons suikerbrood. Hieronder de volledige beoordeling.

Scroll naar boven