(Uit de Leeuwarder Courant van 19-11-2012)

Terwijl Workum ’s ochtends nog in diepe rust is, hangt rond de dorpskerk al de geur van vers brood. Bakker Jo Keuning maakt kerststollen voor de winterfair.

Door: ANNEMIEK VAN DER PLOEG

"Echt de geur van december", zegt Tjits Keuning. Haar man Jo heeft net 25 kerststollen uit de oven gehaald, de eerste van het jaar. Ze verkopen de kerstbroden op de winterfair in het centrum van de stad. De bakker heeft zijn eigen ideeën over kerststollen. Gekonfijte vruchtjes zijn in de kerstbroden niet te vinden. Volgens Keuning is hun smaak te overheersend. ,,Veel mensen peuteren ze er met een vies gezicht uit. Die dingen komen er dus niet in", zegt hij resoluut.

Keuning vouwt de spijs in het deeg in plaats van het deeg uit te rollen met een roller om daarna de spijs in het midden te leggen. Zijn tactiek leverde hem bij een demonstratie op de bakkersschool in Leeuwarden bewonderende blikken op.

,,Mijn kerstbrood kreeg gelijk de naam ’turbo-stol’, omdat ik ze zo snel in elkaar zet."

De bakkerij in het centrum van Workum bestaat al 87 jaar. Jo is van de derde generatie en runt het bedrijf nu dertig jaar. Hij heeft in die tijd aardig wat zien veranderen.

Veel klanten zijn overgestapt op de supermarkt. ,,Maar voor kwaliteitsspul moet je toch bij een echte bakker zijn", zegt hij. Zes dagen in de week staat hij in het holst van de nacht op om broden te bakken. Op zaterdagen en in de zomer is het extra druk. Dan begint de Workumer al om twee uur ’s nachts. Wakker liggen doet hij daar niet van. ,,Dat vroege opstaan maakt me niks uit."

Zijn vrouw Tjits, die in de winkel staat, ziet dat iets anders. ,,Aan het eind van de zomer merk je wel dat hij moe wordt van de lange dagen en het vroege opstaan." In september is de bakkerij dan ook, net als vroeger, twee weken gesloten. En hoewel Keuning een groot liefhebber is van oranjekoeken, toscaans meergranen en slagroomgebak, houdt hij zich ’s avonds liever niet meer met het vak bezig. ,,Ik heb geen zin om na het werk nog met andere bakkers over brood te praten. Dat boeit me niet. Ik doe het toch op mijn eigen manier."

Jo Keuning